Wilkins Terrace – Lower Refectory

University College London

This project transformed the unsightly utilitarian Physics Yard into a much-needed high quality external amenity, events and learning space, which also supports the university’s wellbeing strategy ‘wellbeing@ucl’.

Our Services: Quantity Surveyor
Client: University College London
Contract Value: £13.8m
Contract Period: 3 years 1 month (3 Contracts)
Contract Type: GC Works 1/Design & Build 1998
Awards: Civic Trust Awards 2019 – Wilkins Terrace, University College London, won a Civic Trust Award for creating positive social, cultural and environmental benefit. The Civic Awards celebrate outstanding architecture, planning and design in the built environment.

There were 2 main elements to this project.

The refurbishment of the Lower Refectory to a standard that befits this Grade I listed Wilkins Building.

A new Portland stone clad structural deck which encloses the Physics Yard in an under croft and houses the new kitchens which serve the upgraded Lower Refectory. The project also included the construction of a new three-storey false wall, clad in Portland stone and brickwork (the fourth façade) to screen a heavily serviced area, external plant platforms and the rear of the Nanotechnology building.

CONTACT

For more information on this scheme, or to discuss working with us, please contact Aaron Baker (Director).

IMAGES

CGIs courtesy of Tom Aubyn Photography

Call us

Email us

Email us

Potter Raper will use the information you provide on this form to contact you and provide news and updates from our Company. You can change your mind at any time by clicking the unsubscribe link in the footer of any email you receive from us.

By clicking submit above, you consent to allow Potter Raper to store and process the personal information submitted above to provide you the content requested and consent to our Privacy Policy.